Bed & Breakfast `t Vaticaan,

Koestraat 23, 5081 BB Hilvarenbeek.

013-5054029

b-and-b@vgestel.nl, www.vgestel.nl

 

Welkom in Bed and Breakfast `t Vaticaan.

 

De naam is ontleend aan wat in de volksmond deze voormalige pastorie destijds genoemd werd.

Bouwpastoor Jürgens, zoon van een rijke fabrikant uit Den Bosch/Oss, heeft begin 1900 de pastorie de allure gegeven die het nu nog altijd uitstraalt.

Niet alleen de robuuste buitenkant met aan de zijkant aan de ene kant de diensterswoning en aan de andere kant het koetshuis, maar vooral ook de entree, de vele ornamenten aan de plafonds en geëtste ramen, verraden de ambities van deze pastoor die hier gewoond heeft van 1901 totaan zijn overlijden in 1916.

In diverse publikaties zijn verhalen opgetekend over de pastoors die in dit pand hebben gewoond, o.a. Deken van der Kamp, van het dekenaat Oirschot. In de gang vindt u afbeeldingen van de pastoors en hun doodsbriefjes, fraaie foto’s van het pand en de grote breviertuin uit die tijd, het bruggetje over het stroompje de Wouwer, de Mariagrot, de boomgaard en kassen in de riante achtertuin.

 

De pastorie is van 1965 tot 1984 gebruikt als jeugdherberg. Daarna is het pand door de jeugdherberg-centrale te koop aangeboden, mede vanwege het feit dat in de grote breviertuin het bejaardenhuis De Klossenborg gevestigd zou worden.

 

De familie van Gestel-Naaijkens en Naaijkens-Brouwers hebben de jeugdherberg in 1985 gekocht en gerestaureerd. Het pand is gesplitst in 2 woningen, Koestraat 21 en 23 en hiervoor is een vereniging van eigenaren opgericht. In de loop der tijd hebben vele restauraties plaatsgevonden. Zo is in de voormalige serre van Koestraat 23 achter het behang een muurschildering naar voren gekomen met afbeeldingen van de oude kerk van Esbeek, waarop meneer pastoor vanaf de pastorie uitzicht had. De plaatselijke kunstschilder Janus Kluitmans heeft in 1986 de muurschildering gerestaureerd.

 

In het koetshuis is van 1987 tot 1995 poppentheater Tierelantijn gevestigd. Op de zolder is nog altijd het podium en is de verlichting nog intact. Vanaf 1995 zijn hierin de vele kostuums van De Kostuumzolder ondergebracht, zie http://www.kostuumzolder.nl/

 

Vanaf 2004 zijn enkele kamers ter beschikking gesteld voor bed and breakfast. De komende tijd zullen meer kamers hierbij betrokken worden.

Tevens is de sauna te gebruiken en kan gebruik gemaakt worden van draadloos internet. Parkeerterrein naast ’t Vaticaan en afgesloten fietsenstalling in ‘tVaticaan aanwezig.

 

De kosten zijn: Standaardtarief: € 60,- per nacht per kamer 2 personen (1 persoon € 35,-) incl. stevig ontbijt en gebruik badkamer voor de gasten. (Kinderbedje en kinderstoel aanwezig, voor kind vanaf 4 tot 12 jaar is een opklapbed beschikbaar, €15,- incl. ontbijt)

Sauna op benedenverdieping te gebruiken op afspraak. Meer zie kamerinformatie

Reserveren via b-and-b@vgestel.nl

 

Wij wensen u een aangenaam verblijf en hopelijk tot ziens.

Lex en Katja van Gestel